Много жители на Газа, приютили се в ал-Шифа, най-голямата болница в

...
Много жители на Газа, приютили се в ал-Шифа, най-голямата болница в
Коментари Харесай

Стотици палестинци са избягали от болницата Ал-Шифа, но много от тях остават там

Много поданици на Газа, приютили се в ал-Шифа, най-голямата болница в анклава, са обкръжени от израелски войски, като някои медицински служащи, са избягали, сподели Организация на обединените нации, както и представители на " Хамас ", представени от " Ройтерс ".

Към момента има към 650 пациенти, 500 медицински служащи и към 2500 разселени хора , останали в обширния болничен комплекс ал - Шифа , съгласно ръководителя на държавните лечебни заведения на " Хамас " Мохамед Закут. Това бележи забележителен спад от уикенда, когато здравните чиновници в Газа споделиха, че има към 1500 пациенти, 1500 медицински служащи и 15 000 разселени хора в ал-Шифа.

Израелските войски и бойците на " Хамас " водят тежки боеве за територията към болничното заведение и някои болнични чиновници споделиха, че ал-Шифа е в положение на блокада, а жителите й са блокирани от израелски огън.

Израел сподели, че е предложил на искащите да изоставен ал-Шифа през безвреден кулоар.

Ситуацията в ал-Шифа се утежни през уикенда, като лекарите оповестиха, че последният генератор е приключил горивото, причинявайки гибелта на няколко пациенти, в това число недоносени бебета, държани в инкубатори. Израел твърди, че горивото е било доставено от военните в болничното заведение , само че " Хамас " е попречил на личния състав да го получи.
 Втората по величина болница в Газа спря работа Обновена
Втората по величина болница в Газа спря работа

Израел твърди, че нападна " Хамас " и се стреми да понижи вредите за цивилните

В понеделник сутринта представител на Организация на обединените нации сподели, че доста разселени хора са избягали от територията на болничното заведение и някои фамилии са взели със себе си ранените си родственици. Той сподели, че са нужни специфични процедури за изтегляне на останалите пациенти , в това число оборудвани коли за спешна помощ за превозването им до египетските лечебни заведения. Служителят приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва с кореспонденти.

Израел твърди, че има к оманден център на " Хамас ", ситуиран под болница Ал-Шифа , който употребява цивилни и пациенти там като живи щитове.

Министерството на здравеопазването в Газа, следено от " Хамас ", сподели, че н ай-малко 2300 души са били лекувани в болничното заведение ал-Шифа.

Данни на Министерството на здравеопазването на линията Газа бяха оповестени онлайн от представителството на Световната здравна организация в палестинските територии.

Според тези данни болница Ал-Шифа, най-голямата болница в град Газа, има 600-650 пациенти, 200 до 500 души личен състав и към 1500 локални поданици, които се крият от боевете.

" Липсата на електричество, вода и храна излага живота на хората на непосреден риск ", написа офисът на СЗО. По негова информация е невероятно да се излезе от територията на болничното заведение: няма безвреден маршрут, на всички места се водят борби.

Тежките боеве продължиха през цялата нощ в северната част на Ивицата Газа като част от сухопътната инвазия на Израел.

Израелските отбранителни сили споделят, че войските не престават да намират оръжия на " Хамас " по време на набези в линията Газа , в това число в учебни заведения, джамии и жилищни здания.

Израелски бойци нахлуха в дома на почитан водач на Ислямския джихад в покрайнините на бежанския лагер Шати в линията Газа и съгласно ИД са разкрили тайник с оръжия в детска стая, написа Haaretz.

Междувременно администрацията на президента на Съединени американски щати в диалози с израелски публични лица изрази угриженост по отношение на вероятното завземане на болничния комплекс Ал-Шифа. Белият дом се притеснява, че огромен брой цивилни ще бъдат ранени или убити.

Ръководителят на хирургичния отдел на Al-Shifa сподели, че 300-те литра гориво, предлагани от Израел, ще обезпечат електричество единствено за половин час : " [300 литра] не значат нищо. Това ще работи с нашия генератор единствено за половин час.

IDF, съгласно израелската войска, е оставила 300 литра гориво покрай болничното заведение през нощта, само че " Хамас " е " притиснал болничното заведение ", с цел да попречи на лекарите да вземат горивото, сподели IDF. " Хамас " излезе с изказване, в което отхвърли това.

Агенциите на Организация на обединените нации в Азия смъкнаха знамената си на половина в понеделник и уважиха с минута безмълвие гибелта на чиновници, убити в Газа.

Знамена бяха свалени на половина в 9:30 ч. локално време пред офисите на Организация на обединените нации в Банкок, Токио и Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци в Близкия изток разгласи в петък, че повече от 100 от нейния локален личен състав към този момент са били убити при израелски удари в линията Газа.
 826 души с непознати паспорти са минали от Газа през
826 души с непознати паспорти са минали от Газа през " Рафах "

Това е най-големият брой непознати жители, които са съумели да се изтеглят за ден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР